Äldreboende med 60 platser byggs på Ranagård

Hallandsposten.se 30/9 2020 meddelar att:

Det blir ett äldreboende på Ranagård med 60 platser. Det har samhällsbyggnadsutskottet nu beslutat. Samtidigt möjliggörs ytterligare 60 platser på tomten i framtiden.

Det har handlat om två alternativ. Alternativ ett, ett större boende med 120 platser, och alternativ två, ett mindre boende med 60 platser och kompletterande plusbostäder eller äldrelägenheter intill.

Hemvårdsnämnden har förespråkat det andra alternativet. Argumenten har bland annat varit ekonomiska, ett boende med 120 platser medför ökade kostnader, men nämnden har också ansett att en stor byggnation riskerar att få en institutionell karaktär.

Därtill har nämnden bedömt att 60 platser räcker för att täcka det behov som finns i området.

Samhällsbyggnadsutskottet har lyssnat på hemvårdsnämndens yttrande och valde att gå på linjen med ett mindre äldreboende.

Dock stängdes inte dörren för ett äldreboende med 120 platser – utskottets beslut innebär också att ytterligare 60 platser ska kunna byggas på tomten i framtiden, när behovet uppstår.

– Fastigheten har beteckningen vård. Dessa fastigheter är mer sällsynta, de växer inte direkt som svampar i skogen. Att bygga kompletterande plusbostäder eller äldrelägenheter på fastigheten vore därför ett slöseri med värdefull mark, säger Jenny Axelsson.

Sverigedemokraterna var överens med utskottet om storleken på äldreboendet, men själva utförandet av projektet var partiet helt emot. SD ville att boendet skulle byggas av ett privat företag – inte kommunen.

Mankell (M) nöjd med beslutet

Hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M) är nöjd med beslutet i samhällsbyggnadsutskottet, trots att det inte blev exakt som hennes nämnd ville.

– Jag ser det som ett positivt beslut. 60 platser möter dels vår budget och dels det behov som vi har identifierat i samråd med tjänstemännen, säger hon och tillägger:

– Dock hade jag önskat att man lyssnat mer på medborgarna och öppnat upp för trygghetsboenden. Vi ser en trend i kommunen, en trend som blivit ännu mer tydlig under årets pandemi, där allt fler vill vara självständiga och bo hemma så länge det går.

LÄS MER: Olika åsikter om storlek på nytt äldreboende

LÄS MER: Äldreboende på Ranagård kan bli dubbelt så stort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑